Venskabsklubben

Hukommelsen er skrøbelig. Jeg synes at kunne huske, at vores kommende venskabsklub havde indrykket en annonce i DMU´s blad efter en dansk venskabsklub. Jeg har ikke kunnet finde den, så nu hælder jeg mest til, at jeg i en telefonsamtale med Frank Hansen, der på den tid var formand for Speedway-udvalget, blev spurgt, om det ikke var noget for os i Århus at få en venskabsklub i Sverige, hvorfra han havde fået en henvendelse om en dansk venskabsklub.

Henvendelsen var fra Folkare Motorklubb i Avesta, der ligger i Dalarne. Det var en traditionsrig klub, hvis hold hed Masarna efter betegnelsen på de mennesker, der bor på egnen, “Dalmasarne” efter Dalarne er også brugt i daglig tale.

Uanset hukommelsen endte det med, at jeg tog kontakt til den svenske klub, og det blev bestemt, at de skulle gæste os i påsken 1973. Jeg tog til Grenå Skærtorsdag for at hente dem ved færgen. Jeg førte dem til Hvidsten, hvor Karl og Else med deres sædvanlige gæstfrihed havde skaffet dem logi i et hus i Gassum. Også bespisning alle dage sørgede Karl og Else for.

Der blev så en god omgang fællestræning om fredagen på Hvidsten-banen. Om lørdagen havde svenskerne banen for sig selv, da Piraterne skulle køre match i Esbjerg. Efter matchen tog vi op til Karl og Else i Hvidsten, hvor vi hyggede os sammen med svenskerne. Starten på et årelangt venskab blev nok for alvor grundlagt den aften, og det blev også aftalt, at vi skulle komme på besøg hos dem i pinsen.

Besøget sluttede søndag med en 4-holds match mellem Masarna, et Randers hold og to AMK mix-hold. Mix holdene klarede sig bedst, Masarna blev treer og Randers sidst.

Nedenfor billeder fra søndagen, hvor den afsluttende match blev kørt.

Som aftalt under Masarnas besøg i påsken, skulle vi på genvisit hos dem i pinsen. Tilslutningen havde været rimelig, men i den sidste uge smuldrede det, bl.a. fik Krause og Mogens Dam nogle sidste øjebliks starter i Tyskland og Italien.

Det endte med at undertegnede som holdleder tog af sted med kun to mand Kurt og Finn Thomsen herfra. Heldigvis lykkedes det ved en ihærdig rundringning at overtale Karl Erik Korneliussen og Keld Nielsen fra Ålborg til at støde til.

Vi blev fornemt modtaget i Avesta, da vi fra Århus ankom fredag, men de var selvfølgelig lidt skuffede over det magre fremmøde. Lørdag og søndag formiddag gik med træning på Masarnas gamle bane Nordanö fra 1948, mens der søndag eftermiddag blev kørt match på deres nye bane Avestavallen inde i byen. Mens Finn og Kurt havde klaret sig godt på den gamle bane Nordanö, der var lang, så kneb det gevaldig på den lille 300m bane i Avesta. Korneliussen var dog som altid i sit es på korte baner og scorede 12p af 15 mulige.

På det selskabelige plan blev der holdt grillparty på Nordanö lørdag aften og afskedsfest på Jernbanehotellet i Avesta søndag aften.

Det havde været en uforglemmelig tur med enorm gæstfrihed, så da vi kom hjem, havde vi nemt ved at propagandere for deltagelse i næste års tur.

Nedenfor avisklip fra de lokale aviser.

Næste års tur blev også en succes og sådan fortsatte det i mange år. I flg. klubblade skulle den sidste tur have været i 1983, da der herefter ikke synes at være flere annonceringer og omtaler af turene.

Omtrent samtidigt, først i 80´erne, synes Masarnas forårsbesøg i Danmark at høre op, men det betød ikke, at de venskabelige bånd blev brudt. Vort medlem “Mini” Leon Mogensen har bosat sig i Avesta, og specielt Lars Vinding og familien Krause har bevaret fine relationer i det svenske.

I denne artikels øvrige afsnit fortælles om klubsamarbejdet efter 1973.

Vores første besøg i Sverige havde som beskrevet i intro været i pinsen 1973, og vores fremmøde blev jo beskedent. Til 1974 blev det derfor efter nogle overvejelser bestemt, at besøget skulle være i sommerferieperioden, nærmere bestemt juli, og da det viste sig mere succesfuldt end pinsen, blev det sådan i alle de kommende år også.

Nedenfor er gengivet klubbladsartiklen om besøget, samt en serie fotos, der glimrende illustrerer de våde forhold til den afsluttende match, som vi vandt 57-39. Desuden en avisomtale fra matchen.

I 1975 tog svenskerne gruelig revanche og vandt sikkert 56-22 på den tørre bane. Nedenfor klubbladsartikel og avisklip fra de svenske aviser.

1976 bød på et nyt nederlag mod svenskerne. Det blev dog mere hæderligt, da cifrene blev 46-32. Nedenfor klubbladsreferat.

1977 nyt nederlag. Den svenske sejr blev denne gang på 47-31. Nedenfor klubbladsreferat og et enkelt billede fra præsentationen.

I 1978 havde vore svenske venner udvidet samarbejdet til fuldt nordisk, idet der også var indbudt nordmænd og et finsk hold ledet af den navnkundige Hakon Storm. Den afsluttende match blev derfor en 4-holds match, hvor Piraterne sejrede med 44p mod Masarna med 34, det finske hold med 25 og nordmændene med 5. Nedenfor er vist matchskemaet, hvor man ser, at alle Pirater har kørt godt.

I 1979 kom vi for første gang til at træne og køre på Folkare Motorklubbs nye bane på Brovallen, hvor der både blev plads til speedway og moto-cross. Et rigtig flot anlæg, som vi selvfølgelig kun kunne misunde vore svenske venner. Det blev til nederlag for Piraterne på den nye bane.

1980 blev det år, hvor vi var flest af sted til Sverige. Det blev som sædvanlig en rigtig god tur, men desværre blev den afsluttende match ramt af så meget regnvejr, at den måtte aflyses efter 13. heat. På det tidspunkt førte Piraterne stort over et svensk hold, der absolut har været stærkere før. Det kneb endda med at stille hold, så Carsten Jensen meldte sig til at køre for det svenske hold. Piraterne fik blomsterne, der var indkøbt, så dem fik Carsten ingen af. Nedenfor klubbladsartikel samt en stor billedserie.

1981 var svenskerne igen stærkest i holdmatchen. De vandt 49-29. Der findes et enkelt foto fra turen:

Også i 1982 og 1983 blev der arrangeret tur til Avesta. 1982 ved vi ikke meget om, det var 10. gang vi var deroppe, og jeg husker, at jeg modtog en kasket af Swen Ljungdal, den mangeårige formand i den anledning. 1983 er omtalt lidt mere i klubbladet, der noterer sig, at der blev kørt et individuelt stævne, i stedet for den traditionelle holdmatch. Thord Löwdin vandt foran Kent Richardsson, Jimmy Rasmussen og Lars Vinding.

Efter 1983 synes der ikke at være arrangeret flere klubture til Avesta.

Nedenfor er vist programforsider fra de fleste år.

Efter vort svenske besøg i Hvidsten i 1973 blev det nødvendigt at finde en ny løsning til 1974, da banen blev nedlagt efter sæsonen 1973. Den hjælpende hånd kom fra klubben i Frederikshavn, der stablede et fint arrangement sammen for os i påsken på banen i Ørnedalen, som det udmærket er beskrevet i klubbladet:

I 1975 kom svensketræningen til at foregå i Uhre og der blev afsluttet med et gigantstævne over 28 heat + 3 finaleheat. Foruden os og vore svenske venner deltog også Herning-kørere. I den afsluttende finale blev resultatet:

  1. Krause
  2. Bent Rasmussen, Herning
  3. Mogens Frederiksen, Herning
  4. Roger Björkmann, Masarna
Nedenfor et par billeder fra matchen.
I 1976 lavede vi en aftale med Fredericia-klubben så vi kørte på Frederikslyst langfredag og påskelørdag. Så skiftede scenen til Uhre søndag, hvor der blev kørt en 4-holds match mellem to Herning-hold, Piraterne og Masarna. Der blev også gjort meget ud af festligt samvær, som det fremgår af klubbladsartiklen:

I 1977 var der lagt op til en gentagelse af arrangementet fra 1976 med to dage fredag og lørdag på Frederikslyst og afslutning på Uhre om søndagen. Årstiden var dog temmelig våd det år, så Frederikslyst, der var blevet omlagt, nåede ikke at blive klar. Vi måtte så ringe land og rige rundt, men det våde vejr gjorde det vanskeligt at finde baner, der var kørbare. Til slut lykkedes det at få en aftale med banen i Kokkelund for fredag og lørdag, så vi måtte tage den lange rejse næsten til grænsen. Dér var det også vådt, men der kunne da køres. I Uhre blev der kørt to matcher. Referat fra begivenhederne kunne læses i klubbladet:

Efter 1977 bliver svenskernes besøg her lidt løsere omkring arrangement. De kommer i reglen ikke så mange, så vi kobler os på nogle frie træninger rundt omkring. I 1979 bliver der dog kørt et afslutningsløb, som Lars Vinding vinder. I 1981 bliver der kørt en afsluttende match med svenskerne i Elling, hvor Silkeborg-holdet sejrede.

I 1982 nævner klubbladet, at Masarna var hernede for 10. år i træk, men herefter spores der ikke mere omtale i klubbladene, så en lang æra syntes at være ebbet ud i starten af 80´erne.

Nedenfor et par avisklip fra svenske lokalaviser om Masarna fra august 1974.